0895 05 23 05 0893 55 01 94

Остров Мавриций – пътеводител

02 Октомври 2020 г.

Здравейте, Любими пътешественици!
Днес ще ви запознаем с необикновения и енигматичен о-в Мавриций!
Настанете се удобно и се потопете в този кратък пътеводител за запалени пътешественици!


Разположен на 800 км източно от Мадагаскар, Мавриций е част от островите Маскарене - вулканична верига, простираща се до Сейшелите. Ограден от 160 км пясъчни плажове и лазурно море, този тропически остров е мечтана ваканционна дестинация за мнозина пътешественици... Носи се легенда, че веднъж местен островитянин казал на Марк Твен, че „Първо е бил сътворен о-в Мавриций, а след това е бил създаден и самият Рая, по негово подобие и образ...“

Изолиран и необитаем в продължение на хиляди години, о-в Мавриций е благословен с уникална флора и фауна. Островът е заобиколен от третия по големина коралов риф в света, който приютява богат морски живот. Някои от най-редките птици летят над абаносовите му дървета в залесената вътрешност.
Можем да се насладим освен на изобилно биоразнообразие, така и на изключтелното културно разнообразие в пейзажа на Мавриций. Почти четири века колонизация са оставили острова с богата мултикултурна мозайка от индийско, африканско, китайско и френско наследство. Ние лично намираме този екзотичен микс за изключително харизматичен и притегателен :)

Няколко интересни факта за о-в Мавриций...
• Мавриций е седемнадесетата най-гъсто населена държава в света с малко над 1,3 милиона жители.
• Островът е забележителен с междурасовата си хармония. Смесеното население е приблизително 68
% индоуврийско, 27% креолско, 3% китайско /китайско-мавритански/ и 2%франко-мавританско.
• Индуизмът се практикува от 48,5
% от населението; останалите са предимно римокатолици (26,3%), мюсюлмани (17,3%) и други християни (6,4%).
• Мавриций може да се похвали с един от най-високите средни годишни доходи в Африка - 16 100 щ.д. на глава от населението. Около 87
% от мавританите притежават домовете си и всички имат достъп до безплатно образование и здравеопазване. Средната продължителност на живота е 75 години.
• Тъй като на острова има малко индустрия, о-в Мавриций е вторият в световната класация с най-чист въздух на земята според Световната здравна организация (СЗО).
• Мавриций има третият най-висок показател за брой на изчезнали видове от всяка друга страна в света. На острова са останали непокътнати по-малко от 20% от горите, като само 3.3%  (6574 хектара) са запазени изцяло.
• Националната емблема на Мавриций е додо, което можем да открием на герба, банкнотите и пощенските марки. Това е една от малкото страни в света, чието национално животно е изчезнало, погубено чрез лов още през XVII век.

Най-доброто време за пътуване до о-в Мавриций.
На о-в Мавриций е топло и слънчево през цялата година, което го прави отличен целогодишен избор. Имайте предвид, че тъй като е разположен в южното полукълбо, сезоните са различни от нашите. Лятото на острова съвпада с нашата зима и обратното.
Но дори и в най-студените месеци /от юни до август/ температурите все пак достигат през деня от 26 до 28 градуса.
Най-доброто време за пътуване, както и най-пиковият сезон за Мавриций е между септември и декември, когато в България е предимно мрачно и студено.
Европейската пролет от април до юни също е подходящо време за пътуване. През това време на Мавриций е малко по-хладно, отколкото през пиковия сезон от септември до декември. Но тогава островът не е толкова пренаселен и цените на хотелите са значително по-евтини.
Важно е да се отбележи, че има значителна разлика между източното и западното крайбрежие. Тъй като вятърът обикновено идва от изток, тази страна е много по-неприятна извън основния сезон и има значително повече валежи, отколкото в западната част на острова.
В периода от януари до март трябва да сте подготвени за повече дъждовни дни отколкото през останалата част от годината.

Къде да отседна на о-в Мавриций?
О-в Мавриций може да е малък, но е важно да отбележим, че всеки негов регион има своя специфична вибрация, пейзаж и определен набор от дейности и атракции.

Ако търсите богат нощен живот и много широка гама от допълнителни екскурзии, туристическият център Grand Baie или малкото „St Trop“ на север вероятно ще бъдат най-подходящия избор за вас. Там има най-голяма концентрация на хотели, плажове, ресторанти и развлечения, както и дейности, вариращи от гмуркане до парашут. За промяна на темпото към нещо по-лежерно се насочете към близката по-тиха Cap Malheureux, необитаемите северни острови или се отправете към вътрешността на острова, за да се разходите из прекрасните градини Pamplemousses.

Столицата на оживения остров е Порт Луис. Той е може би „истинският“ Мавриций, с прекрасните си исторически сгради и най-стария пазар на острова. Тук има само два хотела, така че малко посетители остават за повече от една нощ. Броят на ресторантите и търговците на улични храни обаче го правят изключително привлекателно място за еднодневно приключение.
Източното крайбрежие традиционно е най-бляскавото на острова, като приютява може би най-добрите плажове с бял пясък - Бел Маре и Тру д'О Доу. На юг планината Lion има изглед към историческото пристанище Vieux Grand Port, където някога французите и британците са се биели за контрол над този приказен остров. Днес този бряг е мека за любителите на водните спортове, докато по-приключенски настроените пътешественици съветваме да се отправят към вътрешността на острова, където ще могат да се насладят на множество приключения на открито и еко пътеки – Планините Бамбус или по протежение на Grande Rivière Sud Est (GRSE).

На юг пък ще можете да се насладите на безвремие и спокойния селски живот с привкус на отминали времена. Този участък от бреговата ивица е най-слабо развит, с разпръснати хотели тук-таме, разположени на фона на необичайни скални образувания. Това е и едно от най-добрите места за настаняване ако искате да разгледате дивата природа на Мавриций или искате да отидете на екскурзия със шнорхелинг в девствения морски парк Blue Bay или на Île aux Aigrettes. Там ще имате необикновената възможност да срещнете гигантски костенурки Алдабра и розовия гълъб.

Младите семейства могат да се насладят на спокойните плитки плажове на западния бряг, особено около Flic en Flac и Wolmar, където наблизо има възможност за множество дейности и посещение на забележителности. В югозападния край на острова, изключителният полуостров Льо Морн привлича множество пътешественици благодарение на луксозните си хотели и перфектните условия за кайтсърф.
На югозапад е разположен неповторимият природен резерват на острова - Национален парк Black River Gorges, където пешеходните пътеки ще ви запознаят с прекрасната флора и фауна.

Тези, от вас които искат да се измъкнат от всичко, съветваме да се насочат към красивия Родригес, мъничък остров - сестра на Мавриций. С дължина под 20 км и само с един истински град, атмосферата му определено е пленяваща и гостоприемна в типично креолски стил. Островът е рай за гмуркане с три центъра за гмуркане, предлагащи пакети за всички - от начинаещи до професионалисти.

Важни факти за о-в Мавриций.

Безопасност - Мавриций по принцип е безопасна дестинация, с нисък процент на престъпност и редки атаки срещу туристи.

Електричество - Островът използва 220 волта. Можете да намерите различни видове контакти – в американски и в европейски стил. Препоръчваме носенето на преходници.

Визови изисквания - Гражданите на повечето държави и европейските страни не се нуждаят от виза за влизане в Мавриций. Допустимият престой е до 90 дни. Необходимо е да имате паспорт, валиден най-малко шест месеца, билет за връщане и адрес за настаняване. Пътници на 18 и повече години могат да внасят до 250 г тютюн, 1 литър спиртни напитки и до 2 литра вино, ейл или бира.

Ваксинации - На о-в Мавриций няма опасност от малария и не се изискват задължителни ваксинации при посещение. Все пак препоръчваме да се консултирате със своя личен лекар а повече информация относно здравните препоръки. Ние силно препоръчваме използването на репелнт срещу комари и др. насекоми. Не подценявайте и силата на слънцето: носете шапка, използвайте слънцезащитен крем с висок слънцезащитен фактор (SPF) и дръжте бутилка вода под ръка за хидратация.

Вода - Въпреки че теоретично водата на острова е химически обработена и безопасна за пиене ви препоръчваме консумацията на бутилирана вода.

Храна - Цялостното състояние на хигиената на храните е на добро ниво и повечето пътешественици с удоволствие хапват в малки ресторанти и улични сергии без последващи проблеми с корема.

Опасни животни - На о-в Мавриций няма да откриете отровни влечуги или опасни животни.

Медицинска помощ - Стандартът на здравеопазването на острова е подходящ за повечето възможни здравословни проблеми, с които е възможно да се сблъскате по време на своя престой. Имайте предвид обаче ще трябва да се насочите към лекар в частна клиника / на разумни цени/, който най-вероятно е получил образованието си във Франция или Великобритания. На острова се предлагат както държавни, така и частни болници, а в повечето градове има добре заредени аптеки. В Родригес има по-ограничено здравеопазване.

Интернет - Мавриций се промотира като „кибер-остров“ , като високоскоростен достъп до интернет се предлага във всички хотели и курорти, повечето къщи за гости, както и в ресторанти и барове в основния туристически център. За да се възползвате от неограничен Wi-Fi в движение, докато пътувате из острова, ви препоръчваме да си закупите Skyroam Solis, който работи в  над 130 държави и е с фиксирана дневна тарифа. Можете да свържете до пет устройства наведнъж, а цените на услугата започват от едва 5 евро на ден.

Пари - Валутната единица е мавританската рупия (MUR или Rs), която е разделена на 100 цента. Цените на хотелите са или в рупии или в евро. В някои по-големи заведения е възможно да се заплаща в евро. Банки и банкомати се срещат в повечето градове и търговски центрове, а в туристическите курорти като Flic en Flac и Grand Baie има обменни бюра. Кредитните карти (Visa и MasterCard) са широко приети в хотели, ресторанти, коли под наем, както и в магазините за сувенири и атракции. Централната банка на Мавриций (bom.mu) определя валутните курсове.

Часова зона - Стандартното време на Мавриций е +4 часа по Гринуич (GMT) или +1 час спрямо часа в България. Не се използва лятно и зимно часово време.

 

Насладете се на някое от проверените ни и препоръчани пътешествия до магичния о-в Мавриций още сега smiley


Това бяха нашите акценти за о-в Мавриций, Любими пътешественици :)
Надяваме се да сем ви били полезни да сме отговорили на някои от най-задаваните ви въпроси!
Пожелаваме ви едно невероятно и запомнящо се приключение на този магичен остров!
До скоро и до нови вълнуващи пътешествия с ФЕНСИ холидейс!


 

Всички новини »

Присъединете се към бюлетина

За да получите най-добрите оферти