0895 05 23 05 0893 55 01 94

Травъл съвети при пътуване: о-в Занзибар!

15 Септември 2021 г.



Здравейте, Любими пътешественици!
Настанете се удобно, защото е време за нови и интересни травъл съвети...


 



Днес ще продължим нашата нова поредица за полезни травъл съвети и изисквания при пътуване до най-горещите туристически дестинации! И тъй като напоследък все повече и повече си мечтаем за екзотичните дестинации, решихме да продължим втората статия от тази поредица с екзотичния о-в Занзибар, Танзания! Един различен свят на чудеса, един истински рай на Земята ... Занзибар е мястото, на което ще откриете невероятни плажове, уникални възможности за водни забавления, и разбира се – най-ароматните подправки!

И така, стига сме си мечтали за прекрасния о-в Занзибар, време е наистина да се отправим към него с нашите най-любопитни и полезни съвети за почивка на „острова на подправките“!


 

  1. Валутата на Занзибар е Танзанийски шилинг (TZS), като доларите (USD) също са широко приети за плащане на острова. Съветваме Ви да носите обменени пари в брой със себе си. Кредитните карти като American Express, Visa, Master Card се приемат в повечето големи заведения, хотели и курорти.

  2. Официалният език на Занзибар се нарича суахили, като разбира се английският също се използва заради посещаемостта от туристи. Въпреки това, винаги е хубаво да научим някоя полезна фраза от езика на страната, в която отиваме! Например, „Здравей“ на суахили може да бъде „Salam aleikum“, ако разговаряте с местните от мюсулмански произход, или пък „Mambo!“ или “Jambo!” при по-свободни разговори.

  3. При престой в Занзибар можете да си вземете местна SIM карта. Ако сте пътували първо до Танзания и сте закупили SIM карта от там, може да се наложи да си купите нова SIM карта в Занзибар, защото връзката ще бъде по-стабилна.

  4. Мнозинството от населението (около 90%) са мюсулмани, като на места се срещат и християнски общности.  Имаите предвит, че местните са силно религиозни и ако сте сред местните градчета можете да чуете и молитви.

  5. Поради мюсулманската религия на острова, е важно да знаете, че не бива да се обличате твърде свободно или провокативно когато сте сред местните градчета. Когато сте на плажа няма никакви ограничения за облеклото или носенето на бански костюми.

  6. Маларията е доста разпространена в континентална Танзания, и въпреки че в Занзибар не се среща толкова често, Ви препоръчваме да сте предпазливи. Можете да се консултирате за профилактиката против малария с Вашия личен лекар или да се информирате чрез Националния център за заразни и паразитни болести.

  7. Изключително важно е да носите силен спрей или репелент срещу комари. Можете да вземете и машинка с таблетки против комари за Вашата хотелска стая. 

  8. НE трябва да пиете питейната вода на острова. Съветваме Ви да си купувате бутилирана вода и да я използвате дори и за почистване на зъбите. Бутилирана вода ще намерите във всеки магазин или във въшия хотел.

  9. Избягвайте да планирате пътуването си до Занзибар в периода на мюсулманския празник Рамадан, защото повечето магазини и заведения ще бъдат затворени.

  10. Климатът на Занзибар е тропичен с горещи температура около 26-33 градуса, с температура на водата около 27 градуса. Дъждовният период е от март до май месец, а най-подходящото време за посещение на Занзибар е около септември-октомври и декември-януари.

  11. Вземете летни дрехи със себе си – най-вече дрехи от лека и дишаща материя! Разбира се, не забравяйте и поне няколко чифта бански костюми!

  12. Изключително важно е да си вземете слънцезащитен крем или спрей с висок фактор (поне с 50-ти)! Тропическото слънце може да бъде доста горещо, особено по обяд, за това непременно вземете мерки още от сутринта! Не забравяйте и слънчевите очила и шапка!

  13. Любопитно за Занзибар, е че може да бъде разделен на три основни зони, които са най-посещавани от туристите – Stone Town, Paje Jambiani и Nungwi. 

    1. Stone Town е място, което в никакъв случай не бива да пропускате щом сте в Занзибар – едно уникално гръдче с малки чаровни улички, богато на история и култура. 

    2. Paje Jambiani в западната част на Занзибар е прочуто със своите водни спортове и забавления за любителите на такива приключения. Това е едно от най-подходящите места да опитате кайт сърфинг, тъй като вятъра се усеща повече от тази страна на острова. 

    3. Nungwi в северната част на Занзибар е известно с едни от най-красивите плажове, а там можете да намерите и нощен живот - плажни барове и партита с вход от около 10$. В тази част от Занзибар ще намерите и едни от най-хубавите курорти и хотели. Още нещо, което можете да направите, ако сте там е лесно да отскочите до съседните острови като напремир о-в Mnemba с частна лодка.

  14. За разлика от Малдивите, които разгледахме в предишната ни статия за травъл съвети, на о-в Занзибар няма забрана за алкохол на публични места, въпреки религията.

  15. Ако търсите уникални места за посещение Ви съветваме да посетите „Затворническият остров“.  Едно историческо място, което сега е известно с популацията си на Алдабранска гигантска костенурка.

  16. Ако сте любители на природните резервати, непременно посетете единствения национален парк на Занзибар - Jozani Chwaka Bay National Park. Изпълнен с тропически растения и разнообразие от изчезващи животински видове като занзибарския червен колобус.

  17. Ако обичате да пробвате нови неща, тогава Ви препоръчваме да е включите в фермерските турове на подправки (около 25$ на човек)  – от канела и ванилия, до чили и куркума, и разбира се много екзотични билки и плодове. Там можете да научите и за тяхната приложимост в кулинарията, медицината и козметиката.

  18. Още нещо важно за Вашия багаж са обувките за вода. Заради силните приливи и отливи на острова е възможно да има доста водни таралежи във водата, за това бъдете предпазливи и носете обувки за вода със себе си и на плажа.

  19. Не забравяйте да вземете и достатъчно антибактериален гел и мокри кърпички във Вашия куфар!

  20. Подгответе вкусовите си рецептори преди да отидете в Занзибар – тук ще откриете уникални пазарчета с екзотични плодове и местни храни и деликатеси, идеален начин да се потопите в местната култура.
     

 
 
Ще споделим с Вас и нашата проверена и актуална информация за нужните документи и изисквания при пътуване до о-в Занзибар:

  1. За пътуване до Занзибар се изисква международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на пътуване! Не забравяйте и своята лична карта!

  2. Нужна Ви е туристическа виза при престой в Занзибар! Можете да подадете заявление за Вашата виза онлайн или когато пристигнете на летището, като таксата ще бъде 50$.
    ВНИМАНИЕ: Винаги носете химикал със себе си за попълване на документи!

  3. Изисква се имунизация срещу жълта треска!

  4. За влизане в Занзибар се изисква представяне на негативен PCR тест за всички туристи, като пробата трябва да е взета до 72 часа преди пристигане в Танзания!

  5. Напълно имунизираните и ваксиринари туристи също трябва да представят негативен PCR тест, без изключения!

  6. Всички туристи трябва да имат застраховка за пътуване валидна за целия престой в Занзибар!

  7. Задължително е да носите предпазни маски на летището и на затворени публични места!

  8. Всички пристигащи в Занзибар трябва да попълнят и представят туристическа здравна декларация на летището! Можете да се подготвите като предварително попълните и разпечатате своята декларация тук.

  9. Повечето хотели в Занзибар предлагат трансфер от летището до хотела. Ако пътувате с туристическа агенция ще имате и организиран представител на тур оператора или на хотела!

  10. При завръщане в България отново се изисква негативен PCR тест. За направата на тест е задължително първо да направите своята онлайн регистрация тук и след това да резервирате съответното тестване!


 


 

Така приключваме нашето екзотично пътешествие до Танзания с най-актуалните и интересни травъл съвети само за Вас! Надяваме се, че сме успели да Ви бъдем полезни! Ако желаете да се отдадете на райския остров, можете да разгледате нашите проверени и препоръчани оферти за Занзибар още сега!

 




До скоро и до нови вълнуващи пътешествия с туристическа агенция ФЕНСИ холидейс! smiley
 


 


 

 
 
 
Всички новини »

Присъединете се към бюлетина

За да получите най-добрите оферти